Analys om

Analys: Löfven missade chansen att samla landet

Statsminister Stefan Löfvens tal till nationen på söndagen har hyllats för sitt allvar. Men det fanns allvarliga svagheter i budskapet, menar Brit Stakston.

Tror du talet får önskad effekt?

– Ja det tror jag, det är mycket allvarligt nu är onekligen huvudbudskapet. Tonen är ju helt klart skärpt, det är ett mycket hårt tal. Effekten förstärks också av att det de facto inte är så ofta som en statsminister talar till nationen på det här sättet.

Om du jämför med tidigare tal hur ser du då på detta?

– Att det görs kopplingar mellan det människor gör och att andra kan dö. Inte bara fokus på att ställa in, boka av och skjuta upp är nytt. Vid det första tillfället som döden nämns är det ganska tidigt i talet. Det uttrycks i termer av att det vi gör nu avgör hur luciafirandet blir, hur julfirandet blir och landar till slut i ”vilka som fortfarande kommer vara med oss i jul”. Statsministern adresserar själv att det är hårt och brutalt.

Statsministern återvänder sedan till döden som yttersta konsekvens av brist på ansvar och uthållighet.

–  Det är i ett stycke som riktar sig till de som eventuellt tycker att ”det här inte riktigt angår dem” men statsministern vill påpeka även för dem att de kan smitta andra på ett allvarligt sätt. Han följer med dem i sitt tal på en resa under en dag: ”Även du som blir lindrigt sjuk kan smitta andra på restaurangen, på jobbet, under hemmafesten, på bussen eller i butiken. En främling du smittar kan bli väldigt sjuk. En vän du smittar kan behöva vård. En mor eller farförälder du smittar kan komma att dö.”

Hur tror du talet kommer att tas emot?

– Jag undrar dels hur det landar hos de som är sjuka i just denna stund. Det är ju en sjukdom som finns bland oss och inte enbart existerar i antal tillfrisknade eller avlidna eller som ett stort hot runt hörnet som går att undvika om vi bara stannar inomhus. Många är sjuka just nu. Det gäller ju att människor inte får panik av rädsla när de hör det här. För sin egen skull eller för att de smittat någon annan som kan vara död till jul. 

– Det andra är ju alla de som jobbar inom yrkesgrupper där man inte kan välja, de kan inte stanna hemma. Hur ska läraren, butiksbiträdet eller alla inom lokaltrafiken känna för att gå till jobbet just nu. Med orden ”det vi gör nu avgör vilka som kan finnas med” ringande i sina öron. 

Fanns det några svaga punkter i talet?

– Ja det skulle vara det. Att ingenstans adresseras de vars roll är att få Sverige att fungera i den här svåra situationen. De precis som alla inom vården är också pressade. 

Detta är Löfvens svagaste punkt i talet. Att det inte finns en brygga mellan de hårda orden om våra handlingar i relation till döden till tron på framtiden. Den hade kunnat ges via alla de som inte har lyxen att kunna retirera i sitt hem. Den insats så många gör som inte kan göra exakt det Löfven vill vi ska göra.

Vad tänker du själv efter att ha hört talet? 

– Talet får mig att vilja retirera in i mitt hem. För att skydda mig själv. Inte som en del i en gemenskap. Trots att Löfven avslutar med ord om att visa vår sammanhållning och nu gör vi det här tillsammans för Sverige så brinner det inte till i hjärtat av en stor solidaritetshandling.

Se talet här.

Hjälp oss skriva mer om Coronavirus!

Coronapandemin har fört ut oss alla till en outforskad del av kartan och skapat stora utmaningar för demokratin. Vi fokuserar på att berätta om detta.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem för fortsatt bevakning av pandemins effekter på demokratin.