Analys om

Analys: Digitala aktioner och protester i statlig rysk tv

Allt fler vill nå bakom Putins mur av censur. Från spamliknande aktioner till protester i rysk statstelevision. Men kommer det att fungera?

I takt med att Putin och Kreml blockerar allt fler plattformar har det de senaste veckorna vuxit fram en mängd kreativa aktioner för att nå den ryska befolkningen med information. Det kan röra sig om alltifrån sms-kampanjer till ryska telefonnummer som till exempel uppringningskampanjen ”Ring Ryssland” med 40 miljoner ryska telefonnummer eller direktmeddelanden på plattformar som Tinder. Vi har också sett att man i stället för restaurangrecensioner uppmärksammar ryssar om vad som egentligen pågår i Ukraina under Putins ledning.

De som tror på Putins verklighetsbild kommer behöva långt mer än ett sms eller ett telefonsamtal från en okänd person för att ändra åsikt. Det råder såväl självcensur som en tystnadskultur. Dessutom kan det säkert utvecklas en tondövhet för ännu fler undergångsargument istället för att ta reda på mer om alla övergrepp som sker i Ukraina. Till detta kan också en generell politisk trötthet adderas och det i ett starkt auktoritärt land där de flesta vet hur litet handlingsutrymmet är för att kritisera Putin och Kreml.

Det handlar med andra ord om mycket mer än en ny bit fakta på bordet för att åsikter ska ändras.

Putin ser internet och de västerländska nätplattformarna som arenor för västerländsk propaganda. Fri tillgång till information är ett starkt hot för en politisk ledare som vill kontrollera och styra informationen.

När en tjänst börjar användas för att vilja stoppa Putins krig så kommer den ryska myndigheten Roskomnadzor som kontrollerar information att snabbt stänga ner den. Alternativt så reagerar plattformarna mot ett felanvändande av deras tjänster.

Recensioner av restauranger är tänkta för att hjälpa människor vid val av restaurang och är därmed inte den mest effektfulla platsen för att få ut information om Putins invasion av Ukraina.

Trots detta omöjliga uppdrag att kunna påverka de redan övertygade går det verkligen att sympatisera med drömmen om att nå bakom den där fasta muren av propaganda med hjälp av digitala plattformar och kreativa initiativ.

Men det kan lika gärna få en avskräckande effekt: En propaganda som på många sätt agerar precis som Ryssland förutsatt och varnat för.

Det räcker med att gå till sig själv och fundera på hur vi skulle reagera om alla våra plattformar och tjänster skulle drabbas av spam från Putin om ”den militära operationen” mot Ukraina.

Men att omvärlden kan bidra till att skapa fler sprickor i en mur av propaganda, utifrån en logik om att ju fler aktioner desto fler samtal, är trots allt värt att försöka.

Om inte annat kan den här typen av digitalt motstånd vara stärkande för de som vågar protestera i Ryssland. Och det är dessa personer som behöver allt stöd de kan få just nu.

Det är hittills ca 15 000 personer som gripits för att de demonstrerat mot kriget under de första tre veckorna uppger NPR. En liten rörelse kanhända i relation till de dryga 140 miljoner ryska invånare som finns men långt många fler än vad omvärlden och kanske Putin trott skulle fortsätta protestera.

Av de första 4 300 som arresterades den första veckan befann sig i över 50 städer runt om i Ryssland.

***

En stor händelse som av många tolkas som att det finn större sprickor än vad man någonsin kunnat föreställa sig i muren av tystnad skedde under måndagens kvällssändning i ryska kanal 1.

Mitt under nyhetssändningen stormade en kvinna in med en skylt med budskapet ”Stoppa kriget” samtidigt som hon ropade att tittarna inte skulle tro på propagandan. ”De ljuger för er” och ”Stoppa kriget” ropade hon innan sändningen bröts.

Protesaktionen genomfördes av redaktören Marina Owsjannikowa som till slut fick nog efter att under många år arbetat för den ryska statstelevisionen. Hon greps senare och dömdes efter ett längre förhör till böter.

För att skydda sig själv och säkerställa att bakgrunden till hennes protest skulle finnas dokumenterad för alla publicerades en video.

I den redogör hon för att Ryssland är den invaderande parten och att det är ett brott det som sker och hon säger att det är Putin som bär ansvar för detta.

”Ryssland måste genast stoppa detta brodersmordskrig” och berättar att hennes far var rysk och mamma ukrainska.

Sedan ber hon honom ursäkt för att hon arbetat för Kanal 1 och medverkat till att sprida den ryska desinformationen. Att hon skäms för att ha spridit lögner och ”bidragit till att göra det ryska folket till zombier”.

”Vi var tysta när allt det här startade 2014. Vi protesterade inte när Kreml förgiftade Navalny.” Och fortsätter beskriva hur alla ser tysta på, ”vi är tysta observatörer trots att det är en regim som agerar mot människor”.

Hon säger att inte ens 10 generationer av ättlingar räcker för att tvätta bort skammen för detta och att hela världen nu vänder sig bort från Ryssland.

Hon avslutar med att vädja till fortsatta protester:”Vi är det ryska folket. Vi är ett tänkande och ett intelligent folk. Bara vi har makten att stoppa det här vansinnet. Protestera. Var inte rädda. Vi kan inte alla fängslas.”

Mer om detta:
Så rundas den ryska censuren, P1.

Efter fem, TV4