Nyheter om

Amnesty: “Vi kan bekräfta att det skett en massaker i Tigray”

Människorättsorganisationen Amnesty gick under torsdagskvällen ut med att de kan bekräfta att en massaker ägt rum i Mai-Kadra i den sydvästra delen av den etiopiska Tigrayregionen.

Organisationen har gått igenom den stora mängden bilder och filmer som spridits under de senaste dagarna på kroppar som legat på marken och på bårar.

Genom bildernas geodata och genom att korsköra med sattelitbilder kan Amnesty bekräfta att de är tagna i Mai-Kadra (14.071008, 36.564681).

– Vi kan bekräfta att det skett en massaker på en stor mängd civila som på intet sätt varit involverade i striderna, eller i den pågående militära offensiven. Det som skett är horribelt och dess fulla vidd kommer vi inom sinom tid att få grepp om när mobil- och telenätet börjar fungera igen, säger Deprose Muchena, Amnesty Internationals chef för Östra och Södra Afrika. 

Amnestys utredare har också talat med vittnen till attacken som kom till byn morgonen den 10:e november och då hittade både döda kroppar, skadade och de som gömt sig och överlevt.

Stadsborna som Amnesty talade med hade försett de etiopiska soldaterna, från den federala armén med mat och vatten.

De flesta kroppar hittades i stadens centrum nära banken ”Commercial Bank of Ethiopia” och på vägen mot grannstaden Humera vars flygplats varit föremål för strider mellan den federala armén och TPLF. 

Personerna som Amnesty talat med vittnar om att kropparna hade skador av vad som verkade vara “vassa stickvapen som knivar och machetes”. Det är också uppgifter som stärks av den rättsläkare som Amnesty låtit granska bilderna som också menar att det “inte rör sig om skottskador”. 

Vittnena sa också att de bland de döda fanns soldater från de federala etiopiska armén (EDF). 

Vem som bär ansvaret för massakern kan inte fastslås enligt Amnesty.

– Det som hände var att armén (EDF) och specialförband från Amhara stred med poliser från Tigray vid en plats vid namn Lugdi under den 9:e november. Efter att den regionala polisen dragit sig tillbaka så spenderade armén natten i utkanterna av staden Mai-Kadra. När vi sedan kom dit morgonen efter så hittade vi kropparna, säger ett av vittnena till Amnesty.

Även andra vittnen berättar att den etiopiska armen gått in i staden på förmiddagen den 10:e november och då ska kropparna ha hittats.

– De etiopiska myndigheterna måsta agera omedelbart och genom en grundlig, opartisk utredning utreda denna grova attack mot civila och se till att de skyldiga ställs inför rätta i en rättvis rättegång, säger Amnestys Deprose Muchena.

Den slutgiltiga dödssiffran är fortfarande oklar men regeringstrogna medier (Amhara regional government’s media agency AMMA) uppger att det ska röra sig om cirka 500 personer. 

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.