Tiden rinner ut för Qatar ska kunna infria sitt löfte om att avskaffa kafala-systemet för att skydda sina migrantarbetare inför VM 2022. Det skriver Amnesty i sin senaste analys om utvecklingen i landet.
Av Linnea Bergqvist 21 november, 2021
Under de senaste fyra åren har ett flertal lagändringar gjorts i Qatar för att förbättra villkoren för landets migrantarbetare. Men nu verkar reformarbetet ha stagnerat, och enligt Amnesty har de värsta delarna av det kritiserade Kafala-systemet återupplivats.
– Det dagliga livet för många migrantarbetare i Qatar fortsätter att vara extremt hårt, trots att det skett förbättringar i lagstiftningen sedan år 2017. Människor fortsätter att utnyttjas av skrupelfria arbetsgivare utan chans till upprättelse. Det här måste få ett stopp. De förbättringar som skett på pappret måste nu implementeras fullt ut och straffriheten för övergrepp måste upphöra, säger Ami Hedenborg, talesperson på Amnesty Sverige.
Sedan Qatar vann titeln som värdland för VM 2022 har den internationella granskningen av landet intensifieras, främst till följd av rapporterna om inhumana arbetsförhållanden för landets migrantarbetare.
Det ledde till löften från landet att avskaffa Kafala-systemet, ett slags sponsorsystem som innebär att arbetsgivaren är ansvariga för arbetstagarens husrum och resmöjligheter samt kontrollerar deras pass och visum. Systemet gav arbetsgivaren en total makt vilket ledde till att många arbetstagare, på grund av rädsla att mista sina jobb, boende eller vistelserätt i landet inte vågade ifrågasätta de tuffa arbetsförhållanden.

skriver organisationen att reformprocessen för att förbättra villkoren
för landets migrantarbetare har stagnerat, och att Qatar samt FIFA
nu måste vidta brådskande åtgärder innan det är för sent.
Bild: Amnesty International
År 2017 skrev även landets regering på ett avtal med den internationella arbetsorganisationen (ILO) som innebar att Qatar skulle genomföra en treårig reformprocess, för att anpassa sina lagar och praxis efter internationella arbetsnormer och grundläggande principer och arbetsrättigheter.
Det här resulterade i att en lag som reglerar arbetstiden för de som arbetar i hushåll har införts samt att en arbetsdomstol togs fram för att underlätta tillgången till rättslig vägledning. Även en fond har satts upp som ska ge stöd vid obetalda löner.
Däremot har de nya reformer inte implementerats i praktiken, och enligt Amnestys senaste analys är det fortfarande vanligt med sena eller uteblivna löner samt andra förmåner som resulterar i att migrantarbetare i stor utsträckning fortfarande utnyttjas.
— Förändringen kom på pappret men inte på marken. När du går in i företagen och går runt bland arbetarna så ser du att bara mycket små förändringar har skett. Det är fortfarande hemskt, säger migrantarbetare Jacob som varit i Qatar i över fem år till Amnesty.
Kraven på att arbetarna måste ha utresetillstånd och No-Object Certificate (NOC), vilket innebär att de måste få godkänt av sina arbetsgivare om de vill byta jobb, har också avskaffats. I praktiken innebär det här att migrantarbetarna ska kunna lämna Qatar och byta jobb utan tillstånd, lagar som hade raserat kärnan av kafala-systemet om de hade upprätthållits.
Men enligt arbetarna som Amnesty har pratat med har det här inte skett.
Istället har en form av utpressningshandel med NOC-dokument utvecklats där arbetsgivarna tvingar sina anställda att skriva på mångåriga kontrakt, eller kräver dem på stora summor för att kunna byta jobb.
Till organisationen berättar Aisha, en kvinna som arbetar i turistbranschen, att hennes arbetsgivare krävde 1650 dollar om hon ville byta jobb, en summa som motsvarar fem månadslöner för henne.
– Hela situationen påverkade mig mycket och det påverkade också min familj. Som ensam försörjare av familjen är det inte lätt att hantera en sådan här situation. Ibland känner jag att jag inte vill vakna upp på morgonen, säger Aisha.
Qatar har också ratificerat två viktiga internationella konventioner, dels en om medborgerliga och politiska rättigheter och en gällande sociala, kulturella och ekonomiska rättigheter. Däremot får migrantarbetarna fortfarande inte organisera sig fackligt, vilket försvårar deras möjlighet att kämpa för sina rättigheter.
Landet har även blivit kritiserat för att inte ha utrett tusentals dödsfall av migrantarbetare, trots att det har funnits uppenbara kopplingar mellan för tidiga dödsfall och osäkra arbetsförhållanden. I en rapport som Amnesty publicerade i augusti beskriver de hur landet rutinmässigt har utfärdat dödsorsaksintyg utan att göra ordentliga utredningar, vilket i sin tur utesluter möjligheten till kompensation för de anhöriga till de drabbade.
Organisationen lyfter även problematiken att det inte finns regleringar kring exempelvis obligatoriska viloperioder som borde stå i proportion till klimatet och den typen av arbete som utförs.
– Qatar måste etablera ett specialistteam som kan utreda dödsfallen hos varje arbetare på ett korrekt sätt och säkerställa att kompensation betalas ut i varje fall där arbetsförhållanden som att utsättas för extrem värme inte kan uteslutas som en bidragande faktor till dödsfallet. Qatar är en av de rikaste länderna i världen. De har inte bara råd att göra mycket bättre ifrån sig, de har en skyldighet att göra det, säger Steve Cockburn, chef för avdelningen som har hand om ekonomisk och social rättvisa på Amnesty International.
För att kunna identifiera, förebygga och åtgärda risker för brott mot mänskliga rättigheter kopplade till turneringen kräver Amnesty att Qatar och FIFA måste använda sin röster för att få igenom de viktiga reformerna som landets migrantarbetare behöver innan VM 2022.
– Tiden går men än är det inte för sent att få det som skrivits på pappret att bli till verklighet. Det är nu hög tid för myndigheterna i Qatar att fullt ut implementera sitt program av arbetslivsreformer. De framsteg som gjorts fram tills i dag riskerar annars att gå förlorade om Qatar nöjer sig med en svag implementering och misslyckas med att ställa förövare till svars. Det som verkar vara en likgiltighet hos myndigheterna gör att tusentals arbetare fortsätter att riskera att utsättas för arbetsgivare som utnyttjar dem. Efter att VM är slut kommer situationen för de migrantarbetare som är kvar i Qatar vara än mer oviss, säger Mark Dummett, chef för Amnesty Internationals Global Issues Programme.
I dagsläget arbetar över två miljoner migrantarbetare i Qatar som tillsammans utgör 95 procent av landets totala arbetskraft. Cirka 1 miljon av dem arbetar inom byggsektorn.
Toppbild: Amnesty International
Läs mer på Blankspot om VM i Qatar:
Minst 6500 arbetare har förlorat sina liv i Qatar inför VM i fotboll 2022
Norges herrlandslag i fotboll markerade mot bristande mänskliga rättigheter i Qatar
Kan byggfackens kamp inför fotbolls-VM i Qatar leda till att landet tillåter fackföreningar?
Kenyansk aktivist kan bli dömd till fängelse i Qatar
Blankspots FAQ: Allt du inte vill veta om VM i Qatar
FIFA-tjänsteman som kritiserade Qatar fick fem års fängelse – nu växer kritiken mot rättegången
Den finländska landslagsmannen Tim Sparv uppmanar till debatt om Qatar-VM
Av Linnea Bergqvist
Hjälp oss skriva mer om Migration!
Blankspots journalistik göms inte bakom en betalvägg. Stöd det fortsatta arbetet med att bevaka Migration genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli prenumerant.