Röster om

Amnesty högtidlighåller minnet av professor Mesfin Woldemariam

En av Etiopiens mest framstående människorättsförsvarare har gått bort. Amnestys Deprose Muchena skriver här en dödsruna över professor Mesfin Woldemariams liv och gärning.

Text: Deprose Muchena, Amnesty Internationals regionchef för östra och södra Afrika. Artikel publicerades först i den etiopiska veckotidningen “The Reporter”.

Amnesty International hyllar en av Etiopiens pionjärer inom de mänskliga rättigheterna, professor Mesfin Woldemariam, som dog 91 år gammal den 29 september.

Under sin levnads- och yrkesbana utmärkte han sig som en av landets mest framstående människorättsförsvarare.

Professor Woldemariam var känd för sitt uttryck: ”Förtryck behöver människor som kan uthärda det”. 

1991 var han med och grundade det etiopiska mänskliga rättighetsrådet (Ethiopian Human Rights Council), landets första civilsamhällsorganisation som uteslutande ägnade sig åt mänskliga rättigheter i en tid då förtrycket var utbrett efter år av militärt styre.

Professor Woldemariams arbete och aktivism inleddes när han arbetade som lektor i geografi vid universitet i Addis Abeba under åren efter det misslyckade kuppförsöket mot kejsaren Haile Selassie 1960.

I ett försök att tysta dissidenter och oppositionella röster så var Professor Woldemariam en av många som fick administrativa uppgifter under 1970-talet och han blev beordrad att arbeta som guvernör i Gimbiprovinsen i Oromoregionen. Men han vägrade att acceptera jobbet om han inte personligen erbjöds det av kejsaren Haile Selassie och han fick så småningom audiens hos kejsaren.

När så militärregeringen, efter att Hailie Selassie störtats, beslutade sig för att avrätta ett 60-tal tidigare ledande regeringstjänstemän för deras påstådda inblandning i svälten som drabbade Etiopien 1973-75 så var professor Woldemariam en av dem som protesterade. Regeringskommissionens som tog fram namnen offentliggjordes aldrig och inte heller fick de misstänkta någon chans att försvara sig i domstol mot anklagelserna. 

Men efter att återigen ha hamnat i konflikt i regeringen återfick professorn fotfästet och reste sig igen. Återkomsten till rampljuset skedde genom att han tillsamamns med andra bildade det “Etiopiska mänskliga rättighetsrådet”, bara några månader efter att diktatorn Mengistu Hailemariam störtades 1991. Professor Woldemariam förklarade ofta att rådet skapats för att utbilda och hjälpa den dåvarande övergångsregeringen att “respektera, skydda och uppfylla de mänskliga rättigheterna”.

Han ledde organisationen som dess ordförande fram till 2005 och uthärdade under den tiden ändlösa trakasserier från regeringen för arbetet med att undersöka, dokumentera och rapportera övergrepp mot de mänskliga rättigheterna. 

När han lämnade organisationen 2005 var det för att engagera sig politiskt i rollen som rådgivare till ”Rainbow Party”, som var en del av oppositionskoalitionen för enhet och demokrati (CUD) som utmanade det styrande  partiet “Etiopiska folkets revolutionära demokratiska front” (EPRDF) i det mycket omtvistade valet samma år.

Valet skakades av våldsamheter i Addis Abeba och andra städer i juni och november 2005, vilket ledde till att professor Woldemariam och 29 andra oppositionsledare och journalister arresterades. 

Han anklagades och åtalades i en rättegång som inte levde upp till internationella rättvisestandarder och dömdes till livstids fängelse den 16 juli 2007.

Under sin tid i fängelset slog Amnesty International fast att han var en samvetsfånge som fängslats för att fredligt ha utövat sina mänskliga rättigheter och organisationen kämpade för hans omedelbara och ovillkorliga frigivning.

I juli 2011 släpptes professor Woldemariam tillsammans med 38 andra oppositionspolitiker, framstående människorättsförsvarare och journalister som alla varit oskyldigt anklagade efter att de undertecknat en begäran om benådning.

Efter att han släpptes skrev professor Woldemariam ett flertal böcker och publicerade artiklar för lokala tidningar. 

Amnesty International tackar och hyllar professor Woldemariam för hans bidrag till de mänskliga rättigheterna i Etiopien.

Må han vila i kraft av sin gärning. 

Av: Deprose Muchena, Amnesty Internationals regionchef för Östra och södra Afrika. 

Denna artikel publicerades först i “The Reporter”, en Etiopisk veckotidning och återpubliceras i Blankspot översatt av Martin Schibbye. 

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.