Nyheter om

Allt om valet i Etiopien

Kampen är igång. Här hittar du nyheter och fakta om det kommande valet i Etiopien.

Fler språk blir officiella i Etiopien (5/3 -2020)

Efter en tid av oroligheter har nu den etiopiska regeringen beslutat sig för att utöver amhariska, ge ytterligare fyra språk officiell status i landet.

Afan Oromo, det vanligaste språket i landet kommer nu tillsammans med afar, somali och tigrinja att förklaras som officiella språk.

Den nya språkpolicyn är ett led i premiärminister Abiy Ahmeds reformagenda. En före detta politiska fånge Befeqadu Z. Hailu, som numera arbetar för ”The Centre for Advancement of Rights and Democracy in Ethiopia” välkomnar beslutet.

– Att införa flera officiella arbetsspråk är välkommet. Men det borde skett för länge sedan, säger han till sajten Quartz.

Enligt en undersökning talar 34,4 procent av befolkningen afan oromo medan de somali- och tigrinjatalande uppgår till 6 procent.

– Amhariska har spelat en stor roll för att alla etiopier ska kunna kommunicera med varandra men för att bygga ett samhälle som är välintegrerat både politiskt och ekonomiskt är flera officiella arbetsspråk ett viktigt steg, säger premirminister Abiy Ahmed i ett uttalande.

Den tidigare terrorstämplade gruppen OLF, Oromo Liberation Front som nu ställer upp i det kommande valet har länge krävt att afan oromo ska ges samma status som amhariskan men de är i ett uttalande skeptiska till om reformen kommer att implementeras.

– Vi tvivlar på att denna nya policy blir verklighet och ställer oss frågande till hur det rent praktiskt ska gå till.

**

Oppositionsledare gripen i Etiopien (5/3 -2020)

I veckan greps flera högt uppsatta medlemmar ur OLF (Oromo Liberation Front) och en av dem är fortsatt försvunnen. 

– De etiopiska myndigheterna måste sluta arrestera oppositionella och omedelbart berätta var Abdi Regassa befinner sig samt presentera bevis om han begått något brott. Om inte bör han släppas omedelbart, säger Amnestys Seif Magango i ett uttalande. 

Abdi Regassa greps den 29:e februari tillsammans med åtta andra OLF-politiker efter att poliser tagit sig in i hans hem och genomsökt det. 

De övriga släpptes senare samma dag, men Abdi Regassa hålls fortfarande frihetsberövad. Amnesty befarar att han riskerar att utsättas för tortyr. Enligt hans advokat förnekar polisen att de har honom i fångenskap vilket även det oroar människorättsorganisationen 

– Abdi Regassas familj och advokater har under de senaste dygnen frenetiskt sökt igenom polisstationer och häkten i Addis Abeba utan att finna honom, säger Seif Magango Amnestys talesperson för Östafrika. 

**

Debatt: ”Sverige måste stå upp för Etiopiens damm”

Anders Österberg (s) menar att Egypten agerar som att de har större rätt till Nilen än något annat land och att USA:s medlingsförsök är orättvist. (3/3 -2020)

Slaget vid Adwa – en unik etiopisk seger över kolonialismen

124 år senare fortsätter den etiopiska segern vid Adwa att inspirera en unik nationell stolthet både i Etiopien såväl som i den svarta diasporan, det skriver Yirga Gelaw Woldeyes i en analys.  (3/3-2020).

Allt färre engagerar sig för de försvunna studenterna

Tidigare under månaden gick tiotusentals människor ut på gatorna för att kräva svar från regeringen om de kidnappade studenterna. Men efter regerings passivitet har nu en del aktivister gett upp.

Rebellerna som laddar för val

Gerillagruppen Oromofolkets befrielsefront (OLF) tilläts återvända till Etiopien 2018 som ett led i den nytillträdde premiärministern Abiy Ahmeds reformer. Nu tror dess nya ordförande Dawud Ibsa Ayana på en kommande valseger.

Växande protester i Etiopien efter att studenter kidnappats

I Amhararegionen gick idag tiotusentals människor ut på gatorna för att kräva svar från regeringen om de kidnappade studenterna. 

Ödesvalet i Etiopien skjuts framåt

Etiopiens val har skjutits upp med tre månader. Enligt valkommissionen var det inte möjligt att genomföra val redan i maj 2020.

Är Etiopien på väg mot folkmord?

Nu höjs röster för att det internationella samfundet måste ingripa. 

”Abiy Ahmed vet att fredspriset innebär ett oerhört stort ansvar”

Premiärminister Abiy tilldelas idag Nobels fredspris. Men det var en motvillig pristagare som tyckte det var jobbigt att bli hyllad är Anders Österbergs (s) intryck efter gårdagens lunch.

Detta ska du lyssna efter i Abiy Ahmeds tacktal

I dag kommer Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed att ta emot Nobels fredspris i Oslo. Efter som han precis som Obama inte gett några intervjuer sedan tillkännagivandet blir hans tal desto mer laddat. Här listar vi de politiska minor han måste desarmera och de han nog lär försöka undvika.

Inget firande i Addis när fredspriset delas ut

För freden med Eritrea och sitt reformarbete belönades Abiy Ahmed med Nobels fredspris. Men inför mottagandet har de etniska spänningarna i landet ökat, ekonomin svajar och över 3 miljoner lever som internflyktingar.

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.