Blankspot om

Allt om Uppdrag: Afghanistan

Här finns länkar till några av de artiklar och reportage som publicerats i Blankspots pågående serie om utvisningarna till Afghanistan. MARS 27/3 Blankspot har i en serie artiklar följt journalisten Wares Khans öde. På tisdag deporteras han till Kabul. Martin Schibbye träffade honom nyligen i förvaret i skånska Åstorp där han i väntan på utvisningen in i det […]

Här finns länkar till några av de artiklar och reportage som publicerats i Blankspots pågående serie om utvisningarna till Afghanistan.

MARS

27/3

Blankspot har i en serie artiklar följt journalisten Wares Khans öde. På tisdag deporteras han till Kabul. Martin Schibbye träffade honom nyligen i förvaret i skånska Åstorp där han i väntan på utvisningen in i det sista fortsätter att arbeta som journalist. Läs mer.

23/3

Regeringen satsar 30 miljoner kronor på ett kunskapscentrum om ensamkommande flyktingar. Att hantera psykisk ohälsa och suicidprevention ska bli centrets huvuduppgift, enligt sjukvårdsminister Gabriel Wikström. Läs mer.

21/3

Ett flygplan har chartrats för en ny tvångsutvisning av asylsökande till Afghanistan. Enligt uppgifter till Blankspot kommer 12 personer, som nu sitter i Migrationsverkets förvar, att sättas på planet. Bland dem finns journalisten Wares Kahn vars fall har överklagats till FN. Läs mer.

18/3

Det finns en förhöjd risk för nya självmord bland de tusentals unga afghaner som väntar på besked om de får stanna i Sverige. Men vi vet för lite om denna grupp och hur vi ska hindra dem från att ta sina liv. Det menar Michael Westerlund, suicidforskare som bland annat studerar hur självmordsbenägna kommunicerar med varandra på sociala medier. Läs mer.

15/3

Europeiska migrationsmyndigheter har ofta dålig kunskap om Afghanistan och fattar därför felaktiga beslut om vilka skyddsbehov de asylsökande har. Det menar Horia Mosadiq som är researcher för Amnesty International i Afghanistan. Läs mer. 

12/3

Under lördagen arrangerade nätverket ”Vi står inte ut” en demonstration på Medborgarplatsen i Stockholm. Ett par tusen personer samlades och krävde amnesti för ensamkommande flyktingbarn.  Blankspot frågade några av dem varför de engagerat sig? Läs mer. 

8/3

EU:s utlämningsavtal med Afghanistan har lagt grunden för massutvisningar till ett av världens farligaste länder. Men deportationerna är totalt meningslösa eftersom de flesta utvisade kommer att tvingas fly igen. Det säger migrationsforskaren Liza Schuster i en intervju med Blankspot. Läs mer. 

7/3

En av de 11 afghaner som utvisades på luciadagen förra året är nu försvunnen. Men de svenska myndigheterna som är på plats i Afghanistan får inte undersöka vad som har hänt. Det säger Migrationsverkets utsände Kjell-Terje Torvik till Blankspot. Läs mer. 

5/3

Efter ett och ett halvt år i Sverige, och två avslag på sin asylansökan, återvände Hamid Naimy frivilligt till Afghanistan med sin familj. I dag ångrar han sig bittert, och förbereder sig på att fly igen.

– Att komma tillbaka hit är mitt livs största misstag, säger han. Läs: Att fly från Talibanerna igen.

1/3

För ett år sedan återvände Basir Sharifi frivilligt från Sverige till Afghanistan efter att ha fått avslag på sin ansökan om asyl. Men livet i det gamla hemlandet blev svårare än vad han själv hade förväntat sig och han lever med en ständig skräck för Talibanerna. Läs mer: Den “frivilliga” återvändaren. 

FEBRUARI

28/2

Det råder en stor osäkerhet om vad som möter de afghaner som utvisas till Kabul. I det här andra kapitlet ställer Blankspots team frågan till Sveriges ambassadör Anders Sjöberg och Jelena Bjelicas som forskar om flyktingkrisen i Afghanistan. Läs mer: Utvisade till ovisshet.

26/2

I december började Sverige att utvisa ensamkommande afghaner. Men vad hände sedan? Hur gick det för de utvisade? Blankspots utsända rapporterar här i en första del från Kabul. Läs mer: Den långa färden hem.  Se också en filmad intervju med Mustafa Nauibi här.

25/2

På Luciadagen förra året utvisades Mustafa Nauibi till Afghanistan. I Vänersborg är saknaden stor och hans svenska ”mamma”, Lena Malmlöf Hummerhielm, har inte gett upp hoppet om att han ska kunna återvända till Sverige. Läs mer: Mustafas svenska mamma vägrar att ge upp.

22/2

Flera utvisade afghaner hävdar att de inte har fått ut sina utlovade pengar från Sverige. Blankspot kan avslöja att FN-organet IOM i Kabul, som hanterar utbetalningarna åt Migrationsverket, misstänks för korruption. Det fick Norge att avbryta sitt samarbete med IOM för över ett år sedan. Läs mer: Återvändande Afghaner kan ha lurats på bidrag.

19/2:

Nästan 200 personer deltog när folkrörelsen ”Vi står inte ut” bjöd in till konferens i Stockholm i lördags. Målet var att mötas, dela kunskap och ge hopp i en mörk tid för ensamkommande barn. Läs mer: Kraftsamling för barn på flykt

18/2

Migrationsverket har i dag fattat beslut att myndigheten väntar med att fatta beslut i ärenden där det finns behov av en medicinsk åldersbedömning fram till dess att Rättsmedicinalverkets nya ordning finns på plats. Läs mer: Migrationsverket stoppar beslut om åldersuppskrivningar

17/2

Under arbetet i Kabul och på förvaren runt om i Sverige med reportageserien ”Uppdrag: Afghanistan”, började vi få in filmer från människor som lärt känna de som nu ska utvisas. Läs mer: Blankspot samlar in röster från kompisar

I morse deltog Martin Schibbye från Blankspot i TV4:s nyhetsmorgon för att berätta om sina möten med ensamkommande i Sverige som övervägt att ta sitt liv. Läs mer: Blankspot i Nyhetsmorgon om “Uppdrag: Afghanistan”

14/2

Josef är en av tusentals afghanska ensamkommande som ska utvisas till ett land han lämnade som liten och inte längre minns.

I veckan greps han av gränspolisen och fördes till Migrationsverkets förvar. Läs mer: Min kropp orkar inte mer

13/2

De senaste dagarnas rapporter om ett försämrat säkerhetsläge i Afghanistan påverkar inte migrationsverkets bedömningar. Det är fortfarande möjligt att utvisa personer som anses kunna ”klara sig” i landet. Det säger myndighetens rättschef, Fredrik Beijer, till Blankspot. Läs mer: Utvisningarna till Afghanistan kommer att fortsätta.

8/2

Länge ansågs Afghanistan för farligt för att utvisa till, men i början av hösten började Sverige fylla förvaren med afghaner som ska utvisas mot sin vilja. Blankspot har träffat en av dem.  Läs mer”Jag vill inte fly igen”.

 

8/2

Under våren kommer 23 000 asylsökande flyttas till nya boenden i Sverige. Många flyktingar är oroliga över att förlora sina jobb eller möjligheten att gå i skolan. Se Blankspots videoreportage från Ribbingebäck där omflyttningen har börjat. Läs mer: Stor oro när asylsökande flyttas

6/2

Det försämrade säkerhetsläget i Afghanistan har fått tyska delstater att pausa utvisningarna av asylsökande till landet.  ”Situationen måste utredas ordentligt”, menar de tyska politikerna.  Läs mer: Tyska delstater stoppar utvisningarna

30/1

Sverige erbjuder 30 000 kronor  till de flyktingar som frivilligt återvänder till Afghanistan. Pengarna betalas ut av FN-organet IOM på plats i Kabul. Men det råder viss förvirring kring de olika typerna av ersättning och IOM har ett hårt tryck på sig att hjälpa mer än en miljon människor som nu återvänder till landet. Läs mer: Hårt tryck på FN i Kabul

JANUARI

29/1

I förrgår begick en 16-årig asylsökande pojke självmord i Vännäs. Dagen efter försökte ytterligare två ensamkommande barn ta sina liv. I förvar runt om i Sverige väntar många unga desperata afghaner på utvisning till ett land de aldrig har varit i. Blankspot har träffat Hamed som riskerar deportation. Läs mer: Inlåst i väntan på utvisning

12/1

Efter tre dödliga attentat i Afghanistan under veckan och larmrapporter från FN om matsituationen – ökar oron för utvecklingen i landet. Blankspot bjuder därför in till en chatt med Svenska Afghanistankommittén Läs mer: Chatt med SAK. 

10/1

Trots ett ökat matbistånd till Afghanistan slog FN i veckan larm om att barn i landet får betala ett högt pris i form av undernäring och svält. Läs mer: FN-larm Afghanska barn där av hunger.

DECEMBER

21/12

Talibanerna har dömt honom till döden, men Migrationsverket utvisar honom. I kväll fick Wares Khan beskedet att han inte får en ny prövning och ska skickas tillbaka till Afghanistan. Läs mer: Journalisten Khan ska utvisas.

21/12

Mycket är fortfarande oklart om utvisningarna av de afghaner som just nu genomförs. Blankspot har under arbetet med projektet ”Uppdrag: Afghanistan”fått många frågor om vad som sker och försöker här löpande att besvara några av dem. Läs mer: Frågor och svar om utvisningarna.

20/12

Elva personer flögs under natten mot tisdagen i förra veckan till Afghanistan i ett chartrat flygplan: Flight QS4482 från Stockholm till Kabul. Bara några dagar senare försökte Talibanerna rekrytera en av de utvisade. Läs mer: Talibanerna rekryterar bland de utvisade Afghanerna

20/12

De senaste veckorna har antalet självmordsförsök och självskadebeteenden ökat på boenden för ensamkommande från Afghanistan. Detta sedan många fått utvisningsbeslut från Migrationsverket. Läs mer: Allt fler självmordsförsök på asylboenden

20/12

Blankspot har tidigare kunnat berätta om att våld förekom under resan med tvångsutvisade afghaner från Sverige den 13 december. Nu bekräftar Kriminalvårdens interna rapport att flera som skulle utvisas fängslades med body cuffs, och att personal attackerades och hotades. Läs mer: Kaotisk utvisning till Kabul.

 

17/12

”Journalistik behöver finnas på platser som Afghanistan trots säkerhetsläget. Annars skulle världen bli en tyst plats”, sa Martin Schibbye i P4-Göteborgs extrasändning om utvisningarna till landet. Läs mer: Blankspot i P4.

16/12

I tisdags landade gruppen med afghaner som utvisades i Kabul. Vid ankomsten uppstod handgemäng mellan de svenska vakterna och en av de utvisade.  Läs mer: En av de utvisade slogs av svensk vakt på planet.

15/12

Den utvisningshotade journalisten Wares Khan, som Blankspot tidigare har berättat om, har fått ett skriftligt dödshot från Talibanerna. Men Migrationsverket ansåg inte att det var skäl nog för att han skulle få stanna i Sverige. Läs mer: Talibanerna dödshotade journalisten Khan.

15/12

Uppdatering till er som stöttat vår blixtinsamling för ett reportageteam till Afghanistan och fortsatt rapportering om migrationsfrågor. Läs mer: Uppdrag: Afghanistan 

14/12

 

Vad hände egentligen igår med Wares Kahn? Först skulle han utvisas till Afghanistan och sedan kunde vi berätta att han var kvar på förvaret i Märsta? Blankspot ringer upp hans juridiska ombud Lotta Lagnander. Läs mer: ”Era artiklar kan ha spelat in”

13/12

Det blir ingen utvisning för den afghanske journalisten Wares Kahn. Inte i nuläget i alla fall. I sista stund fick han besked om att han inte skulle sättas på planet till Kabul. Läs mer: Utvisningen av Khan stoppad. 

12/12

UD bedömer säkerhetsläget i Afghanistan som mycket farligt. Ändå planerar Sverige att utvisa tusentals människor  – varav de flesta barn. Redan i natt sätts journalisten Wares Kahn på ett plan till Kabul. Läs mer: I morgon är jag död – journalist utvisas till Afghanistan. 

***