Nyheter om

”Alla jag skickat i fängelse släppte talibanerna ut och de vill nu döda mig. ”

För alla yrkesgrupper förändrades livet den 15 augusti när talibanerna tog över. I vår serie med vittnesmål från Kabul intervjuar vår reporter i Kabul denna vecka en advokat om situationen.

I Blankspots serie med röster från Afghanistan om vad som hände efter den 15 augusti när talibanerna tog över har turen nu kommit till en av juristerna.

Den före detta presidenten Mohammad Ashraf Ghanis flykt har i kombination med talibanernas maktövertagande kastat långa skuggor över alla yrkesgrupper i landet, så oss för landets advokater. 

Inte bara har det satt stopp för möjligheten att utöva yrket. Det har också ställt landets advokater inför stora svårigheter och i flera fall seriösa problem. 

–  Det är genom mitt arbete som jag har kunnat stötta min familj. Att gå den långa vägen över utbildningen har inte varit lätt och jag har övervunnit många hinder för att kunna ta examen. Bara för att nämna några saker så har det varit ett inbördeskrig i vilket min pappa blev martyr. Min mamma änka. Hon arbetade efter det med att tvätta våra grannars kläder så att jag mina syskon skulle kunna utbilda oss, berättar åklagaren.

Personen berättar att advokatkontoret varit stängt sedan augusti och att de trots att det snart gått tre månader ännu inte ser när de skulle kunna öppna. 

– Det handlar så klart inte bara om att vi blev av med jobbet. I grunden så oroar jag mig för klienterna. Sedan augusti har många utan rättslig prövning först till fängelset och vi har inte haft någon möjlighet att företräda deras sak. 

Å andra sidan berättar advokaterna har de som väl dömts för brott efter en del fall långa processer i domstolarna släppts fria. 

– De skyldiga går fria och de söker nu upp de domare och åklagare som fick dem fällda. Jag har själv varit inblandad i flera fall av våld inom familjen, några som rört sexuellt våld och jag vet ett tiotal män som nu sägs vara ute efter att hämnas på mig. 

Advokaten förklarar att de som arbetet inom rättsväsendet har upprätthållit afghansk lag. 

Men de som nu är fria efter att talibanerna öppnat fängelserna ser det som att de är orsaken till att de dömts.

 – Det är varje jurists mardröm. Alla som dömts till långa straff är fria och söker nu hämnd. Jag vet att de letar efter mig. Om jag inte lyckas ta mig ut ur landet så kommer någon av dem lyckas att hitta mig och döda mig och kollegorna. Jag skulle tro att vi inom ett år har ett 100-tal döda kollegor. 

Men det är inte bara de kriminella som är ute efter advokaterna. 

Även talibanerna kräver nu at de ska betala tillbaka den ersättning de fått ut av domstolen för sitt arbete med att få bland annat talibaner dömda. 

– Just nu står 5000 jurister i landet inför dessa dubbla utmaningarna. Shariadomstolar ska ersätta oss och jag ber både det internationella samfundet och talibanerna att lösa vår situation så vi kan lämna landet- 

Advokaten berättar att personen sedan augusti aldrig sovit hemma. 

– Jag byter boende varannan vecka. Men det börjar bli ohållbart. Jag söker en trygg och säker plats.  

Vittnesmålet ovan är berättat för NN som är en 26-årig journalist som sedan ett antal veckor rapporterar anonymt från Kabul för Blankspot. Varje vecka finns hennes intervjuer med människor på plats om hur livet påverkats i huvudstaden.

Foto: Lucas Robinson, Creative Commons.

Stöd oss så kan vi fortsätta att publicera reportage. Du kan också skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.