Röster om ,

Alla hjärtans dag firades också i år – trots riskerna

Det blev en alla hjärtans dag även i år i Kabul. Det rapporterar Mohammad från Afghanistans huvudstad.

Jag gav mig ut på en cykeltur i dag för att se hur man firar alla hjärtans dag i Kabul. Jag skrev om det i fjol och om min förvåning när jag upptäckte att folk firade dagen. När jag bodde i Afghanistan, innan jag flydde till Sverige, var det väldigt ovanligt. 

Ni som läst min dagbok under året minns kanske att jag skrev om firandet och om vad jag såg i fjol. 

Därför satte jag av mot samma plats som firandet var på i fjol. I början såg jag inga tecken på något firande, men så snart jag lämnat kvarteren där jag bor upptäckte jag ballonger och unga människor ute på gatorna. 

Men jag såg också tydligt i vilka delar av staden som man vågar fira, eller där man känner allt för stor osäkerhet och inte firar. 

Från min cykel såg jag ungdomar som gick hand i hand och visade sin kärlek öppet. Det är ovanligt att man vågar det. De som ser dem vet inte om det är gifta eller bara vänner. Det är absolut inte som i Sverige att man kan vara ihop utan att vara gift men jag ser för varje år hur friheten blir större. Hur unga vågar mer. Speciellt i Kabul. 

Firande i Kabul. Foto: Mohammad.
Foto: Mohammad.

Den äldre generationen tycker inte om dagen, de tycker den borde förbjudas. Och ja talibanerna har så klart förbjudit den i de områden de kontrollerar. I deras värld kan man inte älska varandra utan att vara gifta. Trots att situationen är svår i Kabul så går människor ut för att fira kärleken. Även om det finns ett hot så vill många inte missa den dag på året då man kan visa sin kärlek öppet. 

Det växer upp en ny generation i landet som nu har utbildat sig och som nu vill leva med en större frihet. För många är det också på universitetet som man hittar sin kärlek. Fler och fler bestämmer också själva vem man vill gifta sig med i Kabul. Det är inte som förr att det alltid är familjerna som bestämmer över ungdomarna.  

På väg hem på cykeln konstaterar jag att det blev en alla hjärtans dag även i år i Kabul.

**

Jag som skriver denna dagbok heter Mohammad och kommer från Afghanistan. I Sverige var jag asylsökandeDet här är min dagbokLäs tidigare inlägg här.

Stöd oss så kan vi fortsätta att publicera reportage. Du kan också skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.