Nyheter om , ,

AIK nekar journalist att bevaka bandymatch: ”De har ingen respekt för pressfriheten”

I kväll spelas det kvartsfinal mellan AIK och VSK i Gubbängshallen söder om Stockholm. Men strax före matchstart återkallar AIK ackrediteringen för en reporter.

Till sajten Bandypuls vilka var först med nyheten uppger AIK:s sportchef att problematiken är det nära samarbetet mellan Bandypuls och den Västeråsbaserade tidningen VLT. Eftersom kvällens match spelas mot ett Västerås-lag menar AIK att bevakningen inte kommer att vara “opartisk”.

– Bandypuls, enligt AIK, förmedlar inte opartisk journalistik när man blandar in lokala känslor i sin riksrapportering, säger AIK:s sportchef Jonas Galotta till sajten Bandypuls. 

VLT:s chefredaktör och ansvarige utgivare Daniel Nordström säger till Blankspot att AIK:s beslut är ”förkastligt”.

– AIK Bandy har ingen respekt för pressfriheten. Att de försöker styra vår journalistik är helt förkastligt och dessutom oerhört allvarligt.

Bandypuls tillsammans med lokaltidningen VLT som båda tillhör samma koncern skulle ha skickat två reportrar för att bevaka matchen på plats.
Bandypuls skriver att de hoppas att den indragna ackrediteringen inte ska påverka läsarna allt för mycket men att det är ”tråkigt”.

– Ingen klubb kan påverka vår journalistik, då den är oberoende. Det här är ju ett mycket tråkigt, och ovanligt, beslut från AIK:s sida, som är svårt att köpa. 

AIK:s sportchef Jonas Galotta säger till sajten Bandypuls att sajten kan skicka en reporter och därmed inte utestängs helt “Hade VLT och Bandypuls tydligt varit olika (medier) så hade saker varit annorlunda” förklarar sportchefen och säger att orsaken är de “på ett fult sätt försökt att påverka AIK inför våra uppgifter. Vi har inte lokal AIK-media på det sättet där vi bereds samma möjlighet.”

Blankspot har sökt AIK-bandy för en kommentar. 

Foto: Arild Vågen / Wikimedia Commons, arkivbild.

Missa inget. Få Blankspots nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer varje söndag med det senaste från Blankspot.

Bearbetar …
Klart! Du är med på listan.

Hjälp oss skriva mer om Sverige!

Blankspot gör en resa genom Sverige, och låter ramen vara berättelsen om Nils Holgersson. En resa genom 340 mil av svenska landskap som vi hoppas att du vill vara en del av. 

Med Verkliga Sverige vill vi lyfta fram fler röster och ge en bild av vardagen med perspektiv, sammanhang och nyanser.  På vilket sätt liknar de utmaningar som beskrevs för drygt 100 år sedan de vi ser i dag? Vilka är sakfrågorna som påverkar människors liv idag?

Vill du bidra med din egen berättelse från de platser som Selma Lagerlöf skrev om eller har idéer och tips till vår resa genom Sverige? Gå med i facebookgruppen "Verkliga Sverige"