Nyheter om

Afghanska spädbarn föds som missbrukare

Efter 40 år av krig beräknas det finnas över fyra miljoner missbrukare i Afghanisatn De senaste åren har andelen ökat. Det rapporterar Blankspots reporter i Kabul.

Orsakerna är flera: fattigdom, osäkerhet om framtiden och bristen på en fungerande stat eller någon form av vård. Resultatet: fyra miljoner missbrukare. 

En av dem berättar att hennes yngsta barn som är två år är beroende. Hon vill inte uppge sitt namn men berättar att tvååringen är hennes femte barn.

– De senaste elva åren har jag använt droger. Oftast för att dämpa hungern. Min man tjänar inga pengar och vi är sju i familjen. Under den senaste graviditeten så fanns det ingen mat och jag tog droger för att klara av dagarna, medan sonen låg i magen, berättar hon. 

En månad för tidigt föddes sonen hemma i lägenheten eftersom familjen inte hade råd att ta sig till ett sjukhus. 

– Min granne hjälpte mig under förlossningen. För att klara smärtorna så tog jag också droger under förlossningen. 

Efter att barnet var fött hade mamman ingen mjölk eftersom hon själv ätit så lite. 

– Barnen skrek så jag gav bebisen droger också så han skulle kunna sova, säger mamman och gråter. 

Hon lägger till att hon förstår hur det ser ut och låter. Men att situationen hon är i gör att hon inte längre känner sig som en människa. 

– Hela familjen är missbrukare nu. Vi har försökt få hjälp men det finns ingen plats på klinikerna jag kontaktat, säger hon. 

Trots det har flera läkare försökt hjälpa familjen men de har inte heller haft tillgång till mediciner eller alternativa vårdplatser.

– Jag tror att vi kommer att dö allihop om vi inte får hjälp, säger mamman. 

**

Artikeln är skriven av NN som är en 26-årig journalist som sedan 2021 rapporterar anonymt från Kabul för Blankspot. Varje vecka finns hennes intervjuer med människor på plats om hur livet påverkats i huvudstaden. För att inte missa hennes unika rapporter skriv upp dig för Blankspots nyhetsbrev. 

Läs även: Författare i Kabul tvingas sälja biblioteket för att inte svälta 

Läs även: Barnmorska i Kabul larmar: Svältande spädbarn

Foto: FN.