Premiärminister Abiy tilldelas idag Nobels fredspris. Men det var en motvillig pristagare som tyckte det var jobbigt att bli hyllad är Anders Österbergs (s) intryck efter gårdagens lunch.
Av Martin Schibbye 10 december, 2019
I går tog statsminister Stefan Löfven emot Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed Ali. Förutom de båda ländernas regeringschefer deltog Etiopiens mäktiga fredsminister Mufuriat Kami som styr över landets underrättelseapparat och federala polis. Men även den socialdemokratiska Riksdagspolitikern Anders Österberg.
Enligt Anders Österberg är det en något motvillig pristagare som i dag tar emot priset i Oslo.
– Jag fick intrycket att han tycker det är jobbigt att bli hyllad. Han vet att landet har stora utmaningar och problem och i Etiopien kan också hyllningarna få enorma proportioner.
Sedan Abiy Ahmed tillträdde har han slutit fred med Eritrea, frigivit tusentals politiska fångar och levererat på sina löften om att tolerera politisk opposition. Samtidigt har han kritiserat för det stora antalet internflyktingarna i landet.
– Genom att ta med sin fredsminister till prisutdelningen visar han vad han ser som sin högsta prioritet: Att lugna de konflikter längs etniska linjer som blossat upp, säger Anders Österberg.
Om man studerar tv-bilderna från det officiella firandet i Addis Abeba i oktober då landets fredsministerium anordnade en kväll för att fira fredspriset, ser man att den vanligtvis så karismatiska Abiy Ahmed verkade dra sig undan från strålkastarljuset.
På festen fanns också stats- och regeringschefer från regionen med, men Eritreas president Afewerki lyste med sin frånvaro, vilket också satte sordin på stämningen.
Anders Österberg menar att Abiy Ahmed är stolt över vad han uträttat och de reformer som är gjorda.
– Men han vet att omvärldens ögon är på Etiopien. Och att han bär freden och landets framtid på sina axlar.
Under lunchen berättade Abiy Ahmed att han redan som ung pojke fick höra berättelser om Sverige eftersom personer från hans region varit i landet och sedan återvänt och översatt bibeln till lokala språk.
– Han pratade också varmt om de svenskar som var med och byggde upp landets flygvapen.
På dagordningen för lunchen stod Etiopiens reformarbete och fördjupat samarbete mellan Sverige och Etiopien i bilaterala och multilaterala frågor. Anders Österberg fick intrycket att han gör allt i sin makt för att landet ska gå i demokratins riktning och inte falla tillbaka i auktoritära mönster.
Några journalister tilläts dock inte ställa frågor, men fick fotografera premiärminister Abiy Ahmed Ali vid entrén till Adelcrantzska huset.
När väl dörrarna stängts beskriver Anders Österberg att diskussionen även kretsade kring oron över det våld som utbrutit i Etiopien.
– Men vi pratade också om de framsteg som har skett på den korta tiden han styrt landet. Abiy Ahmed lyfte att det är en oppositionspolitiker som leder valkommissionen, att landet har en kvinnlig president och att hans regering också består av hälften kvinnor.
En fråga som enligt Anders Österberg förenade Stefan Löfven och Abiy Ahmed i samtalet var de insatser för klimatet som skett i Etiopien med bland annat en omfattande trädplantering.
Valet i maj nästa år, om bara fem månader, blir ett stresstest på hur landet mår och enligt Anders Österberg var premiärministern väl medveten om den utmaningen.
– Det finns farhågor, både rent praktiskt men man kan också se hur den nyvunna yttrandefriheten används av aktörer för att hetsa grupper mot varandra. Samtidigt måste man hålla val eftersom den sittande regeringen annars kommer att sakna legitimitet.
Sverige har gått in och stöttat valprocessen både genom att övergripande stödja fortbildningen av journalister i landet och på andra sätt stötta den transformeringsprocess mot demokrati som landet befinner sig i.
– Men vi diskuterade inte detaljer om Sveriges stöd på lunchen, det var mer en övergripande diskussion.
När Abiy Ahmed efteråt reste vidare mot Oslo var det enligt Anders Österberg en samlad och något dämpad pristagare.
– Han vet att detta är ett av världens finaste pris, men det medför också ett oerhört stort ansvar, säger Anders Österberg.
Av Martin Schibbye
Hjälp oss skriva mer om Etiopien!
Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.
Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.
Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem. Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.