Nyheter om

Sex år senare – en helt vanlig vecka från Blankspot med perspektiv på världen

Brit Stakston summerar veckan och några aktuella mediehändelser.

Förra veckans stora medienyhet om att Facebook blockerade nyhetsaktörers länkar i Australien har nu fått det resultat det sociala mediebolaget ville: Den australiensiska regeringen har justerat den föreslagna lagen om att nätbolagen ska betala australiska nyhetsförmedlare för den trafik de genererar på plattformarna.

Nu är bägge parter nöjda och blockaden är upphävd enligt News.au.com.

I Sverige har i veckan Dagens Nyheter såväl som Sveriges Television rapporterat om hur Myndigheten för press, radio och TV, MPRT, utsätts för press från alternativmedier på högerytterkanten. I de första artiklarna rapporterades det om hur de anställda tjänstemännen på myndigheten har hängts ut och i uppföljningen fanns även en intervju med mig om en liknande smutskastningskampanj riktad mot mig personligen som före detta ledamot i Mediestödsnämnden och mediedebattör samt mot Blankspot.

Läs artikeln hos DN: “Ledamot i Mediestödsnämnden pressad av ytterkantsmedier.“.

Kortfattat handlar det om hur en handfull olika alternativmedier sedan ett halvår tillbaka skrivit ett 20-tal artiklar och webbsändningar med anklagelser om fusk och bedrägerier. “Granskningen” har inneburit att vår revisor kontaktas och det har även gjorts en anmälan mot revisorn till Revisorsnämnden. Dessutom har olika samarbetspartners kontaktats i syfte att finna underlag för att skriva nya artiklar fyllda med lögner och falska påståenden.

Två handläggare hos MPRT som varit redaktörer för ett nyhetsbrev har dessutom hängts ut enkom för att de länkat till några av mina aktuella medieanalyser här på Blankspot.

Vi har överlåtit till ansvariga myndigheter att utreda dessa påståenden om bidragsfusk och att förklara hur rutinerna hos MPRT är vid eventuella jävssituationer.

MPRT samt Revisorsnämnden har konstaterat att det inte finns någon grund för anklagelserna mot Blankspot eller vår revisor gällande det innovationsstöd som utbetalats och redovisats.

Vi har också tidigare skrivit om att jag förra året valde att avgå från Mediestödsnämnden för att friare kunna debattera frågor om mediestödet.

I kommande avsnitt av Tidskriftspodden talar jag med Thomas Mattsson, Bonnier News och Fredrik Wass, Sveriges Tidskrifter bland annat om detta och annat aktuellt från mediebranschen.

Veckan hos Blankspot har annars handlat om allt det som vi drivs av: Att ge perspektiv på världen och att visa vad som skiljer journalistik från allt annat på nätet. Förra fredagen träffade vi ett stort antal frilansare från Norge och det var en fröjd att inspirera med hjälp av vår sex år långa resa. Det är ju i dagarna faktiskt exakt sex år sedan vi drog igång Blankspot!

Läs gärna allt det spännande som finns hos oss denna vecka. Välj gärna ut ett guldkorn och dela det vidare så dina vänner också får upp ögonen för oss. De kan ju också prenumerera på nyhetsbrevet!

I veckans nyhetsbrev ger vi en snabbguide till fyra kommande val, uppfriskande läsning särskilt i ljuset av de dryga 70 inställda val som pandemin inneburit.

Armeniens militär har begärt regeringens och premiärminister Nikol Pasjinjans avgång och vi tittar närmare på om det sker en statskupp i landet?

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed skriver i ett debattinlägg hos Blankspot denna vecka om hur han ser på situationen i Tigray och framtiden för Afrikas horn. Läs även vittnesmålet från en ung eritreansk man från flyktinglägret Hitsats i norra Etiopien.

Demonstrationerna i Indien växer men vad ligger bakom frustrationen? Indienkännaren Julia Wireaus skriver för Blankspot om böndernas rop på hjälp.

Från Afghanistan rapporterar Muhammed om hur kriget kastar en skugga över allt i veckans dagbok och vi har även läst FN-rapporten som visar att färre civila dör i Afghanistan – men fler journalister och politiker.

Minst 6 500 arbetare har förlorat sina liv i Qatar inför VM i fotboll 2022 och vi skriver en första artikel om ett ämne vi avser att fortsätta att bevaka.

Rasmus Canbäck skriver i veckan om hur en enmansprotest mot det polisvåld som tros ha lett till en mans död skakar om Sydossetien sedan offrets mor slagit upp ett tält framför parlamentet, där hon bor, tills rättvisa skipats.

Vi har också kunnat välkomna ytterligare en praktikant i veckan och han har bland annat hunnit skriva en nyhet om de första Covax-doserna som delats ut i Ghana.

Vi avslutar veckan genom att klockan 11 berätta mer om veckans arbete hos Clubhouse. Lyssna gärna in om du använder plattformen så får du chansen att prata med reportrar och några medverkande i reportagen.