Nyheter om

19 personer döms till döden i Bangladesh

En domstol i Bangladesh har dömt 19 personer till döden för deras roll i en attack mot en demonstration i huvudstaden Dhaka 2004.

Bland de som ska hängas återfinns en före detta minister och en vice-minister från BNP som vid tillfället innehade det politiska makten. Partiets nuvarande ordförande, Tariq Rehman, dömdes till livstids fängelse i sin frånvaro.

Attacken 2004 var riktad mot ett massmöte arrangerat av Awamiförbundet. Målet för attentatet var partiledaren Hasina Wajed. Hon undkom dock med lindriga skador medan hennes livvakt dödades.

Hasina Wajeds anhängare gick därefter bärsärkagång på en station i hamnstaden Chittagong.

Dåvarande premiärminister Khaleda Zia uttryckte sin bestörtning över dådet som hon betecknade som fegt och fruktansvärt.

Hon efterlyste då en grundlig utredning för att straffa de skyldiga. I dag är Hasina Wajed som överlevde attacken landets premiärminister.

BNP-anhängare genomförde i september fredliga manifestationer runt om i landet för att markera partiets 40-årsdag. I samband med manifestationerna ställde partiet en rad krav för att det ska delta i valet i december 2018: Parlamentet ska upplösas inför valet, valkommissionens medlemmar ska bytas ut och militären ska placeras ut under valdagen för att garantera väljarnas säkerhet.