Röster om ,

12 argument till alla pappor som tror på Putin

Inga Näslund ansvarig för Östeuropa på Olof Palmes Internationella Center skriver om Misjas råd till alla vars släktingar fastnat i desinformationens irrgångar.

Text: Inga Näslund

Efter tio dagars krig, kommer en man i Kyiv att tänka på, att han inte hört av sin pappa. Pappan bor i Niznyj Novgorod i Ryssland.

Han ringer upp honom.

– Pappa, Ryssland bombar oss! Det är fruktansvärt här.

– Vad säger du, Misja? Det stämmer inte. Det är ukrainarna som bombar. Ryssland är där för att hjälpa er, de kommer med filtar, mat.

– Nej pappa, det stämmer inte. De ljuger för er. Det är ryssarna som bombar, överallt, civila, vanliga människor.

– Nej nej nej. Du har fått det där om bakfoten.

Hur Misja än försöker kan han inte få pappan att förstå, att det han får se på Putin-TV är lögner.
Men han bestämmer sig ändå för att inte ge upp. Han har skapat en enkel webbsajt, Papa, Tro Mig! där han berättar sin historia och ger råd till andra – och det är många i Ukraina – som har haft samma erfarenhet.,

Det är faktiskt inte bara folk i Ukraina som har problem med släktingar i Ryssland som envisas med att tro på den ryska propagandan. Det gäller även folk i andra länder, som försöker kontakta vänner och släktingar i Putinryssland. Eller för den delen även ryssar som bor i andra länder, om de får sin information från rysk TV och inte tar in annan information, t ex pga språkbarriären.

Via kabel-TV och internet har man länge utan problem kunnat titta på de flesta ryska TV-kanalerna över hela världen. Många ryskspråkiga, särskilt äldre, som lämnat landet sent i livet föredrar de gamla bekanta TV-kanalerna, som förutom TV-nyheter givetvis sänder populära TV-serier, filmer och underhållningsprogram. Bli därför inte förvånad om din gulliga ryska granntant har en helt annan syn på Putins anfallskrig i Ukraina.

De har vuxit upp i en värld där Ryssland/Sovjet stod för det goda och omvärlden för det onda. På senare år har den bilden förstärkts av en massiv propaganda om hur dåligt det är i väst – dekadent, otryggt, våldsamt – och hur bra det är i Ryssland. Att vårt demokratiska system inte fungerar och att det ryska som är auktoritärt är så mycket bättre. Motgångar som ryska utvandrare mött i västländer beror förstås på rysshat och diskriminering.
Det är ingen lätt sak att flytta till ett annat land, vare sig det är frivilligt eller ofrivilligt. Man vill lyckas. Om man inte lyckas, blir guldet till sand.

En del av den här propagandan kan vi också se på våra sociala media och i så kallad alternativmedia – det är medveten rysk desinformation som har som syfte att skapa konflikt och motsättningar i våra samhällen och därmed bevisa att det de hävdar är sant – se bara, så dåligt allt fungerar. Ryska nättroll sprider detta som blixten och försöker påverka valrörelser och den allmänna debatten.

Men desinformationen sprids också vidare av svenska debattörer som medvetet eller omedvetet gör sig till nyttiga idioter som inte ifrågasätter sanningshalten i det de postar/retweetar.

Detta har blivit extra tydligt under Putinrysslands anfallskrig i Ukraina. Skillnaden mellan Sverige och Ryssland är att här har vi åtminstone andra nyhetskällor som kan motverka desinformationen. Och vi kan utan rädsla ifrågasätta lögnerna.

Hur ska man då närma sig den ryska släktingen som vägrar tro på annat än Putin-TV? Den ryska vännen som tror att ukrainarna bombar sig själva?

Misja i Kyiv har några råd, som alla som berörs av detta kan ha nytta av. (Kan även användas för svenska bekanta som verkar ha fastnat i desinformationens irrgångar.)

Här är hans råd (med några tillägg av mig):
1. Ring till din pappa. Ring din familj och dina vänner i Ryssland. Tacka ja till en tallrik borsjtj hos grannen. Försök prata lugnt med dem.

2. Berätta att det inte har skett eller sker något ukrainskt folkmord på ryssar i Ukraina. Det finns inte ett enda sådant exempel som bekräftats av internationella organ. Inte ett enda.

3. Nazism i Ukraina är en myt, som Kreml uppfunnit, speciellt för att lura dig. Det finns nationalistiska rörelser i alla länder, både i Ryssland och Ukraina. Men de får sällan mer än 3% i valen.

4. Ryssland för nu krig i Ukraina och ANVÄNDER FÖRBJUDNA VAPEN. Tusentals döda och skadade civila. Detta är dokumenterat av alla internationella media, både i väst och i öst – utom då i Ryssland.

5. NATO är en försvarsallians med 30 medlemsländer. RYSSLAND ÄR DET LAND SOM ATTACKERAT ETT ANNAT EUROPEISKT LAND OCH NU DÖDAR FREDLIG CIVIL BEFOLKNING I UKRAINA. Det är sant, mamma. Titta på vilka nyhetssändningar som helst, utom de ryska. (Ge länkar)

6. Ryssland är snart bankrutt, inflationen kommer att bli allt värre. Det som händer nu är bara början. Skulden ligger hos Putin som har brutit mot alla internationella överenskommelser, attackerat Ukraina och nu BOMBAR CIVILBEFOLKNINGEN. Detta är bekräftat av alla världens media (utom i Ryssland).

7. Vad göra? När du lyssnat, gå lugnt igenom fakta. Be dem att titta på åtminstone en video som du har skickat. Diskutera denna.

8. Vad du inte ska göra: Skrik inte, låt inte ilska och hat ta över. Sanningen är på din sida.

9. Det räcker inte att prata en gång. Försök att fortsätta vara vänner. Lyssna, håll kontakten. Prata med dina nära och kära igen.  Och igen.

10. Minska intensiteten, lös upp det spända läget, lockas inte in i en andra och tredje cirkel av argument, försök att inte fastna i detta.

11. Du berättar sanningen, du behöver inte vara nervös. 12. Dela dina historier med dina nära och kära och med andra. De som har sett sanningen om vad som nu händer i Ukraina kommer inte att kunna vara tysta. Hjälp sanningen att vinna!

12. Dela dina historier med dina nära och kära och med andra. De som har sett sanningen om vad som nu händer i Ukraina kommer inte att kunna vara tysta. Hjälp sanningen att vinna!

Din pappa säger:

I åtta år begicks folkmord på ryssarna i Donbasregionen.

Du svarar:

Pappa, folkmord – det är när man dödar en viss grupp människor, helt eller delvis: nationella, etniska, rasmässiga eller religiösa. Ryssland har inte kunnat visa upp några bevis på att Ukraina skulle ha begått något sådant mot de rysktalande. Observatörer från OSSE kunde inte heller göra det, och Ryssland är medlem i OSSE. Om folkmord ägde rum i Ukraina, skulle det inte bara påverka Donbas. Som du väl vet, pappa, levde andra rysktalande i sina städer i fred alla dessa åtta år. Civilbefolkningen dör nu i Donbas, i Charkiv, i Sumy, samma människor som Ryssland kom för att rädda. Många barn har dött. Dessa dödsfall skulle inte ha inträffat om inte Ryssland anfallit.  

Din pappa säger:

Nazismen frodas i Ukraina. Regeringen är nazister.

Du svarar:

Fascistisk ideologi är förbjuden enligt ukrainsk lag. 2020 grep Ukrainas säkerhetstjänst en grupp nynazister i Cherson, som firade Hitlers födelsedag och satte eld på synagogan. De dömdes till fyra års fängelse. Ja, det finns extrema högerpartier, som i många andra länder, men de har inte fått mer än 3 procent i valen och kom inte ens in i parlamentet. Den tidigare ledaren för partiet “Pravyj Sektor”, Dmytro Yarosh, fråntogs till och med sitt mandat. Men det är fördelaktigt för Ryssland att säga att efter 2014 års uppror och Janukovytjs flykt så fick vi en regering full av nazister. På så vis kan du också skrämma ryssar med vad som händer efter uppror mot makten.  

Din pappa säger:

Ni bombar er själva. Detta är en provokation.

Du svarar:

Ryssland har redan använt detta trick för att rättfärdiga sin militära närvaro i Moldavien 1991 och invasionen av Georgien 2008. Historien upprepar sig. I dag ser hela världen att det är den ryska armén som bombar ukrainska städer. Tror ni att hela världen är inblandad i en provokation mot Ryssland? Till och med Australien?  

Din pappa säger:

Nato hade baser i Ukraina.

Du svarar:

Detta uttalande, som Putin har gjort, finns det inga bevis för. Utplacering av utländska militärbaser är förbjuden enligt Ukrainas konstitution. Det enda undantaget som finns gäller specifikt för Ryssland. 1997 undertecknade Ukraina och Ryssland ett 20-årigt avtal som tillät Ryssland att placera sin Svartahavsflotta på Krim. Ukraina tog till och med in de nödvändiga punkterna i konstitutionens övergångsbestämmelser för detta avtal. Putin betonar att Natos militärbaser i Ukraina har förklätts till träningsbaser. Men tränings- och militärbaser är helt olika fenomen. Det är den ukrainska militären som tränas på träningsbaser i Ukraina.  

På webbsajten Papa Pover finns fler argument & motargument. Både på engelska och ryska.

Text: Inga Näslund. Inga arbetar som ansvarig för Östeuropa på Olof Palmes Internationella Center.