Nyheter om ,

106-åringen får stanna, tills hon fyller 108

Den 106-åriga flyktingen från Afghanistan vars planerade utvisning Blankspot rapporterat om har nu beviljats ett tidsbegränsat uppehållstillstånd i Sverige. 

Beslutet togs i dag av migrationsdomstolen i Göteborg, som därmed ändrar ett tidigare beslut från Migrationsverket.

– Detta är fantastiskt. Vi är jätteglada, men Bibikhal förstår inte att hon får stanna, säger hennes sonson Mohammad.

Enligt domstolen finns det synnerligen ömmande omständigheter som talar för att kvinnan bör få stanna i Sverige. Förutom den mycket höga åldern pekar man på kvinnans dåliga hälsotillstånd.

I domen är förvaltningsrätten också mycket tydlig med att den 106-åriga flyktingen inte skulle klara av en resa till det krigshärjade Afghanistan och beviljar henne därför 13 månaders uppehållstillstånd i Sverige.

” Vidare finns det inga möjligheter för Bibikhal Uzbek att på något sätt klara sig själv i Afghanistan, eftersom hon är såväl blind som delvis förlamad med mycket liten rörelseförmåga”, skriver domstolen.

Bibikhals juridiska ombud, Farzaneh Dehdari, är väldigt nöjd med domen.

– Det var detta jag hade hoppats på. Det är rimligt med de här 13 månaderna just nu. Jag är glad för beslutet, säger hon.

Om resten av familjen får stanna är däremot oklart. Migrationsdomstolen skickade tillbaka ärendet till Migrationsverket för ett avgörande. Men domstolen skriver att det finns skäl att utreda förutsättningarna för att ge familjen uppehållstillstånd på grund av Bibikhals situation och höga ålder.

– Vi får kämpa vidare för resten av familjen. Det är rimligt att de också får stanna i 13 månader, säger Farzaneh Dehdari.

Läs mer om Bibikhal Uzbeki, som antas vara världens äldsta flykting. Intervjuerna med familjen och advokaten är gjorda av Nils Resare.

Hjälp oss skriva mer om Migration!

Blankspots journalistik göms inte bakom en betalvägg. Stöd det fortsatta arbetet med att bevaka Migration genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli prenumerant.