Nyheter om

Nyöppnat ålderdomshem utmanar traditioner i Afghanistan

Ett nyöppnat ålderdomshem har skapat rubriker i Afghanistan. Det är Hawa Safe Home i Kunduz som slår upp portarna för äldre som inte har släktingar som tar hand om dem. Bemanningen består av ungdomar och ett par doktorer.

– På grund av fattigdomen och sociala problem så finns det flera äldre i vårt samhälle som står utan assistans. Deras situation är akut och vi har därför bestämt oss för att skapa ett hem för dem, säger Hassan Arman som är föreståndare för ålderdomshemmet. 

Enligt honom är hemmet en plats där gamla ska känna sig säkra. De äldre har uppskattat initiativet och själva bildat en förening för att kunna stödja ålderdomshemmet tillsammans. 

– I ett första steg ska vi också börja förse de gamla med fri sjukvård på en klinik i Kunduz, säger Hassan Arman.

Det unika projektet för äldre i Kunduz har redan fått stöd av flera av stadens doktorer, men även apotek, privata kliniker och flera välgörenhetsorganisationer. 

Men för många äldre är tanken på att leva sina sista dagar på ett hem och inte med sin familj svårt. 

– Vi barn vill att våra föräldrar ska vara glada och tillfreds och förstår att de alltid bott hemma hos sig själva. Men dagens digitala tid är ny. De gamla kommer att bli ensamma hemma medan barnen är ute och jobbar, det är inte som förr, säger en av ungdomarna på ålderdomshemmet. 

För en del familjer handlar det om att sätta både pappan och mamman på det nya ålderdomshemmet. 

– Det är ingen som säger att det är fel, men en del kommer anse att det är okänsligt att göra så, berättar en annan. 

Att ta hand om åldrande föräldrar hemma blir också svårare och svårare vittnar de unga. Det handlar inte bara om att laga mat utan om att ta hand om allt sjukare anhöriga. 

– Vardagen blir för svår, här på hemmet så får de inte bara basgrejerna utan också tillgång till sjukvård. En läkare har jour dygnets alla timmar och årets alla dagar. Flera har barn som kanske jobbar utomlands och kan då bli deprimerade av ensamheten. Här har de varandra säger Hassan Arman. 

**

Artikeln är skriven av NN som är en 26-årig journalist som sedan 2021 rapporterar anonymt från Kabul för Blankspot. Varje vecka finns hennes intervjuer med människor på plats om hur livet påverkats i huvudstaden. För att inte missa hennes unika rapporter skriv upp dig för Blankspots nyhetsbrev. 

Läs även: Författare i Kabul tvingas sälja biblioteket för att inte svälta 

Läs även: Barnmorska i Kabul larmar: Svältande spädbarn