Blankspot, Podcaster om

Ny podd om Eritrea

Den 23 september har den eritreansk-svenska journalisten Dawit Isaak suttit i eritreanskt fängelse i tjugo år. Han har aldrig fått en rättegång. Till årsdagen lanserar Martin Schibbye från Blankspot och Expressen podden ”Jakten på Dawit”.

I podden ”Jakten på Dawit” kommer du att få höra om Dawit Isaaks sista tid i frihet, och om honom som människa. 

Men Schibbye kommer också att söka efter svaret på varför den eritreanska regeringen håller Dawit Isaak fången, och berätta om Eritrea som land och dess unika historia.

I premiäravsnittet som släpps på onsdag lyfts frågan som många har efter tjugo år:

Hur kan vi vara så säkra på att han är vid liv?

– Frågan provocerar mig något oerhört eftersom den innebär att man indirekt dödförklarar honom. Jag gillar den inte, samtidigt som jag förstår den och nu tar den i hornen. Allting annat än att förutsätta det är ett svek. Men det finns också en rad tydliga tecken under åren som jag vill lyfta fram i podden och då blir bilden klar. Så kan vi sedan gå vidare, säger Martin Schibbye.

Expressens grävchef Christian Holmén säger så här i en intervju i Expressen om podden:

– Martin Schibbye följer tålmodigt och systematiskt spåren efter Dawit Isaak. En fasansfull berättelse, suggestivt men värdigt berättad av en reporter som själv varit på plats i Eritrea flera gånger och letat efter sanningen. Missa inte hans berättelse.

Prenumerera på podden här.

Hjälp oss skriva mer om Eritrea!

Stöd oss så vi kan fortsätta att rapportera. Skänk ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att prenumerera. Arbetet med reportagen Afrikas Horn kan följas i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea” och där kan du även bidra med kunskap och perspektiv.