Nyheter om

Human Rights Watch: FIFA måste betala ut fyra miljarder till de som dött i Qatar

En global koalition kräver nu att FIFA betalar ut ekonomisk kompensation för dödsfall till familjerna vars anhöriga arbetade med infrastruktur inför fotbolls-VM. – Om ingen kompensation betalas ut kommer vi att få uppleva ett ”VM i skam”, säger HRW.

Med ett halvår kvar till VM lanserar HRW tillsammans med Amnesty Football Supporters Europe och det internationella byggfacket Building and Wood Workers’ International samt FairSquare, kampanjen #PayUpFIFA där de vill belysa de ofta uteblivna kompensationerna till familjer som drabbats. 

– Dessa inkluderar tusentals oförklarliga dödsfall och skador, lönestölder och orimliga rekryteringsavgifter, säger Minky Worden, chef för globala initiativ hos Human Rights Watch. 

Så sent som i mars i år dokumenterade Human Rights Watch uteblivna löner hos ett framstående qatariskt handels- och byggföretag med FIFA-relaterade projekt. 

2016 tillsatte FIFA en oberoende rådgivande nämnd för mänskliga rättigheter, anställde människorättspersonal och inrättade en klagomålsmekanism för människorättsförsvarare. 

Men trots dessa steg i rätt riktning menar HRW att FIFA måste säkerställa att ersättning betalas ut till migrantarbetare som utsatts för allvarliga övergrepp och deras familjer. I dagsläget kan familjerna ansöka om kompensation hos de egna ländernas arbetsmarknadsdepartement.

FIFA bör avsätta minst 440 miljoner dollar, motsvarande prispengarna till VM-lag 2022, för att investera i fonder för att kompensera arbetare och förbättra arbetarskyddet, menar koalitionen bakom uppropet #PayUpFIFA.

De riktar sig också till deltagande landslag och vill att de ska ansluta sig till kravet. 

Fonden bör sedan efter samråd med arbetstagare, överlevande familjemedlemmar och fackföreningar organiseras på ett sätt som gör den lättillgängligt för arbetare och deras familjer.

– De döda migrantarbetarna i Qatar har inneburit en enorm börda för familjerna, säger Minky Worden.

Fifa har i ett svar till The Guardian sagt att de länge arbetat med de höga rekryteringsavgifterna och att få bort oseriösa företag samt att de ska se över förslaget från HRW. Fifa menar också att de har en aldrig tidigare skådad process för att undersöka dödsfall och skador.