Nyheter om

Dagen då vår lärare dog av svält 

Fattigdomen och hunger plågar Kabuls befolkning. Många dör men vissa dödsfall är extra tragiska. – Att förlora en lärare är som att förlora vår framtid, säger en student som Blankspot talat med.

Svälten drabbar nu alla. Det är inte längre något som bara plågar människorna i provinser långt borta. Mer än 23 miljoner Afghaner lider av brist på mat i 34 provinser. I Kandahar dog i veckan en lärare av svält. 

– Förlåt oss magister, vi var dåliga studenter, säger av eleverna. 

Eleven berättar att hela klassen är i sorg och att de har skickat kondoleanser till familjen. 

– Jag är så ledsen, jag kan inte med ord uttrycka hur snäll vår lärare var. Jag vet inte hur jag själv ska kunna visa honom den respekt han förtjänar. Jag kan bara be. 

Majoriteten av afghanerna kämpar i vinter med mat och köld. 

– Vår lärare var som ett ljus. Han brände sig själva för att lysa upp världen för oss andra. Med tiden smälte han bort. 

Eleven säger att de visste att läraren blivit sjuk och att han inte hade något att äta. Flera i klassen hade pratat om olika sätt att försöka hjälpa läraren, men de inte lyckats samla ihop pengar eller mat. 

– En lärare i ett land som Afghanistan är ovärderlig. De som lever för kunskapen och av pennan. Vi behöver verkligen de här människorna att förlora en lärare är som att förlora vår framtid. 

Foto: Arkivbild. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.

Artikeln är skriven av NN som är en 26-årig journalist som sedan ett antal veckor rapporterar anonymt från Kabul för Blankspot. Varje vecka finns hennes intervjuer med människor på plats om hur livet påverkats i huvudstaden. För att inte missa hennes unika rapporter så skriv upp dig för Blankspots nyhetsbrev. 

Läs även: Författare i Kabul tvingas sälja biblioteket för att inte svälta 

Läs även: Barnmorska i Kabul larmar: Svältande spädbarn